Davino și risotto divino

Risotto

Cum am ajuns în situația asociata

Orice om cu mintea la cap știe că vinurile albe merg cu pește, fructe de mare și brânzeturi moi, iar vinurile roșii, cu vită, vânat și brânzeturi maturate, dar se face că în lumea asta mai sunt și vegetarieni care beau. Evident, poți să îi pui în față un platouaș de brânzeturi, să se descurce cum o putea, dar nu pentru asta sunt eu bucătar de pairing.

Cunoscând de mult situația vegetariană în care se află Dan Balaban, de la Davino, m-am hotărât să folosesc impedimentul ăsta drept pretext și am ales să fac un eveniment complet dedicat lui și apucăturilor sale sănătoase.

Oameni VeseliVinul

Domaine Ceptura Rouge 2011 e un asamblaj din Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, cu 14,7% alcool. Voi cita descrierea din „Cartea vinurilor românești 2015-2016” a Marinelei Ardelean, pentru că n-aș putea s-o formulez mai plastic. „Aranjate cu eleganță în tonuri de roșu-rubiniu aprins, aromele încântă prin senzații de fructe roșii de pădure, mure, note de cireșe și coacăze negre, prune uscate, violete. Finalul este bogat și memorabil cu arome de fructe de pădure, tutun, cacao și lemn”.

Asocierea

În demersul ăsta am pornit cumva bâjbâind, dar și la sigur. Până la urmă, un vin cu greutatea Cepturei cere ceva cremos, fie că e antricot de vită sau ragu de mistreț, sau în cazul meu…risotto cu mult unt și parmezan.

Cei de la Winefolly.com au avut bunavoința de a crea un grafic orientativ de pairing, la nivelul cel mai de bază, așa că urmărind linia punctată, am identificat compatibilitatea cu brânzeturi tari, orez si membri din familia cepei.Parmezan în zbor

Am început cu o bază de risotto, cu ceapă, vin alb, supă de legume, amestecate vitejește până la încorporare. La final, am adăugat, cu lipsă de pudoare lingouri de unt și a plouat cu parmezan și pentru că mi-a tremurat mâna, am scăpat și niște trufe, să fiu sigură că e și niște mistreț pe acolo prin simțire. Separat, în alt unt, am glasat prazul, i-am aruncat un praf de sare și am sperat la caramelizare, ceea ce s-a și întâmplat.

Concluzii

Nefericiții carnivori de la masă au mâncat tot sperând că undeva, sub tot orezul, vor găsi vreo bucata de carniță. Și eu am încălecat pe-o șa, și așa am făcut pairing de vin roșu cu mâncare vegetariană.

Comments

  1. John

    I love what you guys are up too. This sort of clever work
    and coverage! Keep up the terrific works guys I’ve included you guys to my blogroll.
    I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
    It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners
    and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever
    before. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
    I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions.
    Perhaps you could write next articles referring to this article.
    I desire to read even more things about it! http://foxnews.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *