Salată cu și de caracatiță

salată caracatiță

Cum fructele de mare sunt tot mai accesibile și populare prin restaurantele de la noi, m-am gândit că e momentul să desconspirez un secret bine ținut în rândul cârciumarilor. Dacă salata de caracatiță are un preț prea bun să fie real, e pentru că, cel mai probabil, e calamar. Dacă tentaculul tău din farfurie nu are ventuze, înseamnă că a fost achiziționat la jumătate de preț, pentru că nu e ce scrie în meniu.

salată caracatiță
Stânga – tentacule de calamar, dreapta – tentacule de caracatiță

 

Să nu-ți mai iei țepe, o sa te învăț să îți gătești caracatița, chiar la tine acasă!

Salată de caracatiță pentru 4-6 persoane

1 caracatiță (sau 4 tentacule XXL)

4-5 cartofi mari prefierți în coajă cu puțină sare

4 echalote sau ceapă de apă (sau orice tip de ceapă dulce)

1 leg de pătrunjel

2-3 foi dafin

Boabe de piper

Sare

Ulei de masline

Oțet de vin alb (de luxe, nu din ăla de spălat frigiderul)

Zahăr ½  linguriță

Într-o oală maaaaaaaare și încăpătoare pune apă la fiert cu dafinul și boabele de piper. Dacă te încrezi în astre și necromanție, bagi și 2 dopuri de plută, să te apere de descântec.

Apuci caracatița de coarne și o speli sub jet de apă și cu un cuțit ascuțit sau o foarfecă curată se crestează o mică găurică acolo…dedesubt și îi scoți “ciocul”.

Știai că?

Caracatița e o creatură extrem de inteligentă și de dibace. Se poate strecura practic în orice gaură prin care poate să treacă ”ciocul” (singura parte…tare a corpului). Caracatițele folosesc instrumente și au câte un creier în fiecare tentacul. Așa că, în momentul în care îți dau lacrimi în ochi gândindu-te că-ți servesc o mâncărică dintr-un iepuraș pufos și turbo prostănac, gândește-te de 2 ori la cât de puțin ți-a păsat de cina aia mișto din Spania!

salată caracatiță
N-am avut bani decât de două tentacule

Dai apa în clocot și scufunzi caracatița, întreagă sau pe bucăți. dacă e prea mare, o tai și tu în  jumătate sau pe fiecare tentacul în parte, că sigur n-ai oală de 17 l. În contact cu apa fiartă, tentaculele se încovrigă și ocupă mult spațiu. Să nu mai spun că și plutește.

Lași focul potrivit. Dupa juma de oră, te înarmezi până în dinți cu o furculită sau cu tridentul lui Poseidon și împungi dihania. Dinții furculiței ar trebui să intre ușor în partea groasă a tentacului. Dacă nu intra, mai las-o…

salată caracatiță
Aici am folosit o furculiță de desert din argint!

Între timp, că tot ai timp berechet, dai cu aspiratorul, faci ordine prin casă, că doar vrei să impresionezi pe cineva cu caracatița asta. După care, cureți cartofii.

Iei un bol incăpător (trebuie să încapă și caracatița și cartofii) pregătești dressingul din 70ml oțet , zahăr, 3-4 linguri ulei de măsline și pătrunjel tocat.

Tai ceapa feliuțe și o clătești în strecurătoare, sub jet de apă, să mai dai jos din compușii sulfuroși. O pui dimpreună cu pătrunjeliu întru sosu.

Tentaculele le tai rondele, nici prea groase, nici prea subțiri, cum le-ai vazut în Spania

salată caracatiță

Pui ulei într-o tigaie, atenție, nu mult, că sare! Dai focul tare, pui caracatița și o prăjești până se rumenește. O tăvălești în dressing și repeți procedeul cu cartofii.

salată caracatiță

Și gata! N-a durat decât o oră să citești rețeta! Acum cumpăra-ți propria caracatiță și dă-I bătaie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *