5 rețete super-simple cu foietaj

 

E esențial să ai un pachet de foietaj în frigider.

Să zicem că încerci să ții dietă și vrei să eviți tentațiile, așa că n-ai nimic de ronțăit prin casă și îți vin în vizită rude sau prieteni și n-ai cu ce să-i servești. Niște foietaj și încă 2-3 ingrediente simple te vor salva din situația bancului cu femeia găsită cu nașul în pat care se justifică soțului că a lasat-o fără pic de băutură și mâncare cu care să servească oaspetele.

Sau poate ești înebunit după pateuri și ai o problemă cu calitatea îndoielnică a umpluturilor de la patiserii.

Foietajul se transformă în jumătate de oră în cele mai delicioase gustări dulci sau sărate. Tot ce ai nevoie e un cuptor decent.

 

Saleuri de casă

Știi spiralele alea cu unt sau cașcaval pe care dacă le desfaci le termini cutia înr-o singură sesiune. Imaginează-ți-le calde, crocante la exterior și savuroase la mijloc.

Umpluturile posibile sunt aproape nelimitate dar cel mai simplu și la îndemână e să ai un tip de brânză maturată tare: parmezan, grana padano, pecorino, gouda, etc și 1 ou.

Preîncălzești cuptorul la 200 C.

Spargi oul într-un bol, adaugi o lingurită de apă și amesteci bine – celebra „spălătură de ou” cum îi spun englezii.

Desfaci foietajul și ungi suprafața cu ¾ din cantitatea de ou, presari generos (100g) sau nu, după cum te lasă inima brânză rasă, puțină sare și acoperi cu cealaltă jumătate.

Ungi cu restul de ou și tai bastonașe de jumătate de cm pe care poți să le pui ca atare în tavă sau poți să le învârți de câteva ori în firmă de spirală.

Le bagi la cuptor preferabil în mijloc pentru o coacere uniformă cam 15 minute până devin aurii și pufoase. Grijă mare că sunt fierbinți. Știu că mirosul e deja copleșitor, dar așteaptă 4-5 minute.

Atenție! Foietajul trebuie să fie rece când îl tai ca să crească cum trebuie.

Așa că dacă l-ai uitat la decongelat în bucătăria încinsă vara, bagă-l în congelator 10-15 minute înainte să-l tai. Motivul este că straturile de cocă au între ele grăsime care la căldură se înmoaie. Presiunea cuțitului lipește straturile între ele și o să ai saleuri mici și uleioase la final.

Variațiuni pe temă:

Condimente: chimen, boia, boia afumată – pentru un gust mai cărnos, piper – saleuri caccio e peppe, rozmarin – dacă ai fetișuri de genul ăsta.

Adaosuri: spanac tocat + putină nucșoară, mezeluri tocate – menționez aici, celebrele chorizo&parmezan, ciuperci tocate, anchois tocat.

Rulouri cu cârnați

Poți avea și cârnați în congelator pentru situații de urgență, preferabil proaspeți sau semiafumați. Cârnații subțiri și uscați se usucă mai repede la cuptor și riști să-ți rupi dinții. Evident, dacă ai chef și ai cu ce, poți să-ți prepari propriul mix, din carne tocată.

Nu trebuie decât să desafaci foietajul decongelat, să-l întinzi cu un făcăleț sau o sticlă vin învelită în folie – știu că cititorii mei au cel puțin o sticlă la îndemână.

Înșiri cârnații la baza foii și rulezi ca pe sushi. Lipești cu puțin ou bătut cu apă și tai felii de 1cm juma…fix ca la sushi. Pentru impresie artistică, poți să presari semințe de susan, chimen, mac sau ce ai la îndemână – și dacă ai, voi presupune că-ți plac, că nu ești psihopat să-ți umpli sertarele cu chestii care nu-ți plac.

 

Le dai la cuptor tot la 200 C PREÎNCĂLZIT cam 15 min. Unele s-ar putea să se desfacă, mai ales dacă nu întinzi foietajul înainte din cauza pufoșirii. Nu-i nicio tragedie, o sa fie la fel de bune.

Dacă folosești cârnați proaspeți, ai grijă să fie decongelați înainte să-i folosești.

Nu-ți face griji, carnea are timp suficient să se gătască în timpul coacerii.

Pateuri/trigoane

Tot ce-ți trebuie e o ciozvârtă de brânză – telemea, feta, burduf – și un ou. Dai 200g de brânză pe răzătoare, amesteci cu 1 ou și ce condimente vrei: chimen, boia, chilly, piper sau nimic. Tai pătrate de foietaj, pui o linguriță de umplutură pe jumătate și acoperi cu cealaltă parte. Poți unge cu puțin gălbenuș lungit cu apă pe margini să fii sigur că stau ferecate. Le ungi cu gălbenuș și le coci tot la 200 C până se rumenesc.

„Cremșnit” la minut.

Eu am folosit cremă de cremșnit instant, dar cred că merge binișor și cu alte creme reci la plic. N-am vrut să fac toată compoziția, așa că am cântărit 1/3 și am adăugat lapte în consecință.

Tai foitajul pătrate, dreptunghiuri sau ce formă visează creierul tău creativ, îl ungi cu „spălătură de ou”, presari niște zahăr și le bagi la cuptor până de rumenesc, la 200 C.

Le lași puțin să se răcească, le tai pe jumătate, umpli cu cremă și așezi la loc capacul. Poți îndesa și ceva fructe acolo. Merge și niște frișcă, dacă ești genul acela de om.

Spirale cu zahăr și scorțișoară.

Desfaci foietajul, îl tai pe jumătate și ungi cu gălbenuș. Presari cu zahăr – cam 2 linguri – și scorțișoară și rulezi ca pe clătită. Tai rondele de 1 cm grosime și le așezi pe foaia de copt cu spațiu între ele să nu se lipească. Le coci la 200 C până de rumenesc 13-15 min.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *