Sauvignon RAW și peRAWșoara de pește

 

Întru-un final am ajuns și la Bauer

De când m-am apucat de winepairing în mod regulat, mă tot rog la bunul Dumnezeu să am ocazia să mai fac o degustare cu Oliver Bauer. Întotdeauna am avut ceva de dezbătut și ceva de învatat din interacțiunile noastre, așa că, după mai bine de un an în care n-am reușit să ne intersectăm profesional, ne-am regăsit la lansarea spumantului JOHANNA. Respectabila doamnă, adică „șampania” îmbuteliată omagial mătușii sale a fost în deschidere, așa că n-am avut ocazia și nici impertinența de a încerca sa-i asociez vreo mâncare.

Cina de wine pairing

Pairingul serii s-a născut din nebunia arogantă pe care o împărtășesc cumva cu Oliver, nevoia de a crea ceva în care credem, fără a da socoteală canoanelor.

Cunoscînd bine stilul oenologului, am ales să merg la fel ca el, pe gusturi simple și nepavoazate, să las terroirul să vorbească pentru mine. RAW este Sauvignonul rustic de care aveam cu toții nevoie să ne mai trezim la realitate.

Am pornit marți dimineața spre piața de pește din Obor unde am înșfăcat 3 știuci mărișoare și puțin somn, că tot era dimineată și m-am întors la Vino, unde am revăzut 30 de minute de diverse metode de filetat și dezosat știuca. Da, există metode și funcționează, dar nu vă recomand să încercați acasă, mai bine veniți la o degustare cinstită și scăpați de bătaia de cap!

PeRAWșoara buclucașă

 

Pentru ca peRAWșoara să fie perișoară și nu pârjoală, trebuia fiartă în supă, așa că am făcut o zeamă din oasele rezultate (totul se transformă, nimic nu se aruncă la mine în bucătărie), cu legume și niște dafin. Pe baza unei metode chinezești străvechi, am amestecat vârtos carnea de pește cu albuș de ou, să iasă pufoasă și aerată, am asezonat cu un strop de ceapă călită și o picatură de usturoi.

După ce am fiert peRAWșoarele, am lăsat la scăzut zeama de pește cu un buchet de mărar (mai rar așa buchet) și un mănunchi generos de frunze de viță de vie de la saramură, iar la final, am strecurat totul și am trântit un strop de smântână,  care să balanseze aciditatea vinului.

Ileana Braniste

Note finale

Pe scurt, gusturile simple și autentice ale peRAWșoarei în sosul sau infuzat cu frunze de viță au complimentat și complementat sălbaticul RAW într-un fel care ne-a bucurat pe toți.  Dacă închideai ochii și nu erai atent, te puteai simți luat de curent și purtat în jos pe Olt, de pe dealurile de la Drăgășani.

 


ALTE ARTICOLE

Ijalba sau Spanish vinos with cojones
Caut doamnă la vase