C’esti typique, c’est magnifique

Federalist Chardonnay

Vinul

Nu s-a vazut pe acest pământ un Chardonnay american mai mândru decât tăticu’ Federalist. Cine n-a văzut spectacolul muzical Hamilton, al lui Manuel Miranda, este invitat acum s-o facă, să priceapă despre ce vorbesc.

Unii spun că Federalist e aromat și fructat, cu note de lămâie, pere și scorțișoară/cuișoare, mie îmi pare a pâine prăjită, ceva gutuie, cu toate că n-am mai mirosit o gutuie cum se cade de cand săream elastic. Cert este ca vinul e elegant, maturat în stejar preponderent unguresc, autonom și independent și că nimic nu-i șade mai bine decât o mantie de somon.

Somon cu sos de portocale

Cine mă știe, cunoaște faptul ca îmi place să întind coarda și să provoc consumatorii și vinificatorii cu asocieri mai puțin ortodoxe, dar evenimentul cu pricina a fost unul educativ, așa că am ales calea cea mai bătătorită.

Am achiziționat niște somon proaspăt și lucios, pe care l-am dezosat și dezpielițat, cât și porționat pentru degustare, cam pe la 100g (atenție, avem 4-5 feluri, ca la nuntă). I-am dat un praf de stele, adică sare și l-am așezat ușor într-o tavă, acoperit cu foaie de copt, în cuptor la 70C vreo 20 de minute. Peștele are un suflet blând și nu reacționează bine la șocuri termice.

Somon temperatura joasa

Somonul gătit la temperatură joasă își păstrează o aromă delicată

Somonul gătit la temperatură joasă își păstrează o aromă delicată, nu își schimbă culoarea, se desface în straturi, straturi și practic se topește în gură. În felul acesta, tapetează bolta și papilele cu o cremozitate care susține mult mai elegant vinul.

În lipsă de alte activități cât l-am așteptat pe Salmon să se gătească de cină, am redus niște fresh de portocale, proaspăt stors la supermarketul de proximitate.  L-am tămâiat și cu oregano că sunt din același spațiu geografic. Am îmbogățit structura cu niște linguri zdravene de unt, și cam asta a fost cu sosul.

Ileana Braniste

Feniculul  (pas opțional, dacă ești certat cu aroma) l-am taiat în sferturi și l-am gătit cu unt, în tigaie, acoperit cu capac. Am pus și sare, să nu cumva creadă cineva că mi-a scăpat pasul ăsta esențial.

Cele trei elemente de mai sus s-au întâlnit în farfurie, după cum se poate observa în poza. Școlarii nostri într-ale vinului au înteles de la profa Mirela Mateescu ce e cu soiul ăsta și cu Federalist, iar de la mine, cum poate o mâncare gustoasă să evidențieze cele mai frumoase trăsături ale vinului.


ALTE ARTICOLE

Somon perfect nu exi…
Moartea vine mâncând