Saint Cosme între eremit și histrion

 

Saint Cosme Crozes-Hermitage 2015

Fie Saint Cosme e un cheateau de vinuri foarte trendy, ori am eu un cerc de prieteni foarte omogen.

Pe această cale vreau să le mulțumesc minunațiilor mei prieteni de Winepoint care mă răsfață cu ocazii minunate de a degusta VINURI.

Saint Cosme Hermitage e un vin din 100% serine, adică o formă veche de syrah de pe Valea Rhonului, iar cei de la „puncte parker”, care i-au dat 92 de trecere spun despre el că oferă note generoase de magiun de prune, gem de mure, grafit, piper negru și violete impecabil integrate. Îi avantajează și eticheta, cu designul retro, elegant, parcă inscripționată individual, de mână.

chateau

Asociere

Cina urma sa fie fancy, așa că m-am înarmat din timp cu Flavour Bible și m-am răsucit și învârtit până când am ales: cotlete de berbecuț, sos brun, fasole bob și risotto cu gălbiori.

Bob cu bob se face wine pairing

De când eram pasionată de reconstituire istorică am avut visul să încerc fasolea bob. Am cumpărat uscată, dar mi s-a părut ușor deprimantă și am abandonat ideea, până când într-o zis, la raionul de congelate al unui hypermarket celebru, am descoperit punguța cu verzișori. Citisem despre compatibilitatea aromatică extremă cu berbecuțul, iar nota de culoare nu aveam cum să deranjeze pe nimeni. Nu recomand să vă bazați pe bob on the long run, că trebuie dezpielițată fiecare fasolică în parte.

Caramelizat și deglasat și caramelizat din nou

Unii ar spune că zgârcenia m-a împins, eu încerc să mă scot, susținând că aveam un plan măreț. Am optat pentru o piesă cu coaste de berbecuț nefasonate, pe care le-am prelucrat eu cum mi-am dorit, iar căzăturile le-am caramelizat și deglasat și caramelizat din nou într-un jus, sau sos brun, pe înțelesul majorității. Cotletele rezultate le-am fasonat cum am învățat de pe youtube de la Scott Rea, pe care îl recomand oricărui macelar amator, le-am sarat și piperat și ținut la cuptor câteva minute. După ce s-au odihnit și au ajuns la o temperatură internă rezonabilă, le-am porționat și tăvălit într-o tigaie cu unt fierbințel și cimbrișor.

Cine mă cunoaște, știe că sunt adepta unui risotto cremos și curgător, cum recomandă Tata Ramsay, dar fiind garniturică la ceva cu sos, am preferat să nu fac sos-inception și l-am lăsat mai ferm. Am pus în el gălbiori gustoși și catifelați, trași puțin în unt.

Bobul e fost touch-ul final, prefiert în apă sărată și sotat în puțin sos de berbecuț.

cotlete de berbecut

 

Nu mă pot lăuda că am dărâmat catedrale și rupt canoane cu pairingul ăsta, ci mai degrabă că am slujit un soi vechi și nobil cum se cuvine.


ARTICOL PRECEDENT URMĂTORUL ARTICOL

ALTE ARTICOLE

Dial M for Minuty
Steak de vită, partea a II-a: Rib-eye