Cum să mușchi de vită

Știu, e scump și ți-e frică să nu-l sfeclești! Man up, man!!!

Varianta 1

4 porții dintr-o lovitură, sau duminica în familie

  • 1 mușchi de vită de 1kg
  • Sare, piper
  • 2-3 linguri unt
  • 4 căței de usturoi, opțional

muschi de vita

Recomandarea medicului e să scoți mușchiul din frigider  cu 30 minute înainte să te apuci de treabă. Îl aranjezi, îl dezpielițezi, separi și anexa aia de sus, să se gătească uniform și-l sărezi cu generozitate. Pe lângă generozitate, să-i dai și cu sare. Eu am folosit sare roz, despre care tocmai am citit că e foarte bună…la a fi ROZ și cam atât.

muschi de vita

Preîncălzești cuptorul la 200C și aștepți jumatatea aia de oră. În timpul ăsta, mușchiul are timp să se dezmorțească. Dacă pui carne rece bocnă pe grătar, exteriorul se încălzește și se…usucă. Toate sucurile sunt împinse în centrul cărnii și rata cu care se încălzește scade. Metoda pe care o susțin eu, e una lentă, dar îți asigură un control mult mai bun. Dacă ajunge la o temperature rezonabilă în interior, o să se gătească mult mai uniform.

Pui mușchiul așa lung cum e într-o tavă, pe foaie de copt, că nu speli tu vasele!!!!!! și îl dai la cuptor cam 10 minute, dacă ai convecție în cuptor, sau 15 minute, fără convecție. Dacă vrei mușchiul mai spre mediu-bine, poți să îl uiți acolo chiar vreo 20 minute. Dar știu că nu vrei asta!

După asta astepți!

Aștepți cam 5 minute, până când căldura din exteriorul mușchiului se îndreaptă cu pași lenți către interior. Acum poți să îl porționezi frățește, în 4 bucăți, că e familia mare! Ăsta e momentul în care îți dai seama cam cât de bine s-a făcut și cât de comfortabil te simți tu cu asta.

muschi de vita
Aici gătit în grăsime de foie gras, că sunt eu șmecheră

Într-o tigaie cu fund cât mai gros, pui untul și-l lași să se topească, la foc mediu. Zdrobești cățeii de usturoi, dacă ai poftă și îi adaugi și pe ei. Dacă n-ai chef, nu-i pui! Pui bucățile de vită și le întorci pe toate parțile, le îmbaiezi în unt, le miruiești cu aroma de usturoi și le binecuvântezi cu piper.

muschi de vita

Varianta 2:

Singur acasă: tu, o sticlă de vin și o bucată de carne

Rețetă dedicată lui Mihail, care a așteptat 40 min să se încălzească cuptorul.

Presupun că ți-ai luat o porție de mușchi de la Angst, de 200-220g

muschi de vita

Nu ești nebun să dai drumul la cuptor. Îți permiți mușchi de vită, deci nu te-au debranșat de la RADET.

Lași mușchiul 30 minute afară, să se încălzească. Atenție la sare! S-ar putea să fie usor maturat, așa că îl reglezi la final.

Încingi o tigaie cât mai mica pe aragaz, la foc mare cu foarte puțin ulei. Pui mușchiul perpendicular pe fibră și pui un capac. În interior o să se creeze un fel de cuptor. Chestia asta merge la o bucată, maxim 2. Altfel faci muschi la abur. Îl lași așa vreo 2 minute și îl intorci pe partea cealaltă. Teoretic n-ar trebui să fie zeamă în tigaie. Dacă e, îl lași fără capac, dacă nu e…ești pe drumul cel bun.

muschi de vita

Repeți tărășenia pe toate părțile și îl scoți din tigaie, pe o farfurie.

muschi de vita
Eu am ales o farfurie alba!

Și aștepți! Vreo 3 minute. Pui o lingură de unt în tigaie, usturoi la greu, că ești singur cuc, nu-i pasă nimănui cum miroși și întorci mușchiul în tigaie. În belmejești pe toate pârțile și ești gata!

 


ALTE ARTICOLE

Albania, perla prăfuită a Adriaticii
Somon perfect nu exi…