Dial M for Minuty

Sfârșitul gastronomiei, sau ce se întâmplă când un vin franțuzesc se împerechează cu mancare chinezească

Cu Minuty mă cunosc de multă vreme. Era o perioadă în care pe Liviu Guțuțui, de la Vinimondo, îl știam drept „tipul în tricou roz care aduce Minuty”.

M e un Rose de Provence cu litere mari, curat, delicat și luminos.  Are o aciditate placută și nu te dă afară din winebar cu arome de fraguță. E mai degraba elegant și subtil, cu note subtile citrice și florale. M-am bucurat puțin pe sub mustață când l-a ales Laura pentru o cină privată cu degustare.

Evident că recomandările culinare pentru o asemenea nestemată somonie sunt vagi și plicticoase, începând de la apreritive, ajungând până la brânzeturi, legume sau carne la grătar, ori cum ar zice alții, mâncare mediteraneeană.

Ar purea fi mancare mediteraneeana, dar nu e!!!

Uite că m-a pus pe mine necuratul să asociez la tânărul și agilul meu rose, un pic de piept de porc!

Și nu așa, la grătar cum mă îndeamnă specialiștii, ci twice cooked – gătit de două ori și tămâiat cu piper sichuan. Piperul sichuan intră la categoria condimentelor cu note florale, din familia citricelor (deci nicio treabă cu piperul negru). În gură, cum se spune popular, pe la noi, dă senzația unor mici impulsuri electrice.

Vă explic cum s-a întamplat.

Am luat pieptul de porc și l-am pus la fiert în cantitatea minimă de apă recomandată de meteorologi, cu foi de dafin, usturoi, sare și piper sichuan, până s-a frăgezit come il faut. Apre ça, după cum am învățat de la frații noștri chineji, am scos porcul, l-am presat puțin să lase zeama și l-am răcit bine de tot să pot să-l tai felii subțiri, de topit în gură dintr-o-mbucătură.

Între timp, am săltat în tigaie niște legume, pe bază de culoare verde și nelipsitul usturoi și m-am pus pe zdrobit la piuliță încă niște sichuan. Porcul porționat a fost gătit a 2a oară pe tigaie, în suc propriu, cât să facă treaba cu caramelizarea și a aterizat în grădina de legume verzi, crocant și parfumat cu un strop de soia și sichuan.

Ce s-a întamplat în gură la degustare a fost că vinul ăsta ca un domnișor, fiind mineral și salin, s-a prelungit în senzația ușor electrizantă a piperului. Pe de altă parte, grăsimea porcului a atenuat senzațiile și în locul unei confruntări armate între două super puteri mondiale, s-a facut pace pe pământ pentru că un pairing potrivit poate calma cele mai spirtoase spirite.


ALTE ARTICOLE

Cine sunt cei care deschid restaurante în România
Cum să mușchi de vită
muschi de vita