Cum să împaci și salata și iepurele

Nachbil, o cramă cu vinuri atipice și salată a la ruse cu iepure

În toamnă, am avut o mică surpriză când am auzit că vom avea în vizită, la Vino, un grup de degustători britanici, cu ochi mari și cercetători, care sperau la un meniu românesc lejer, netradițional, asociat cu vinurile cramei Nachbil.

Spre marea mea rușine, nu știam nimic despre cramă, iar informațiile disponibile online sunt mai degrabă mistificatoare decât lămuritoare, așa că am ales calea cea mai la îndemână și am lansat o discuție pe unul din grupurile de oenologie de pe facebook și așa l-am cunoscut pe Imre, cel teribil de amabil și de informații dătătoriu.

Cel mai misterios dintre vinuri a fost Grunspitz, cel de care o să vă povestesc aici, pentru că e un soi întâlnit doar la ei în zonă.

Poza luata de pe un site de vinuri

Îl citez pe Imre prin metoda copy-paste:  vinul are aciditate bună dar are și structură (nu este un vin ușor) de la vinificare. Destul de neutru ca arome, dar un pic sărat și mineral. Este nefiltart și vinificat ca un vin roșu (contact 4-5 zile pe bostina) și un nivel de sulfiți foarte scăzut.  După degustare, am înțeles ce voia să spună, pentru că vinul e rustic, cu drojdii proemintente, practic, m-a dus cu gândul la un vin bun de țară.

Constrângerile asocierilor au fost mai mari decât de obicei, pentru că am avut tematica românească și oricât aș fi visat la creveți verzi pe pereți, nu m-a învățat bunica să fac pui cu gust de pește.

Mi-am dorit mult să ofer oaspeților nostri un festin cu adevarat românesc și nicio masă de sărbătoare nu-i completă fără o salată tip bef (boeuf), așa că, dupa ce m-am hlizit cu gândul la salata cu cremvuști, Imre mi-a dat geniala sugestie să folosesc carnea de iepure.

Am pus în ea toate cele trebuincioase: gogoșari, castraveți în oțet, morcovi, țelina, cartofi, mazăre și iepure și le-am legat cu o maioneză lejeră, cu mult muștar. Să pară mai fancy, i-am adăugat un decor de ulei cu cenusă vegetală și pătrunjel prăjit.

Alte asocieri ale serii 

Nachbil Versil 2016 cu supă de urzici cu midii românești

 Nachbil Blaufrankisch 2015 cu arancini din mălai cu hribi și brânză

Nachbil Syrah 2015 cu minunații Ravioli Gulyas

Dacă te interesează mai multe asocieri nastrușnice dă click aici


ARTICOL PRECEDENT URMĂTORUL ARTICOL

ALTE ARTICOLE

Cine sunt cei care deschid restaurante în România – Partea a II-a
Scrisoare deschisă managerului de cârciumă