Despre certificate și discriminări

Protestele recente din București mi-au amintit de o problemă ascunsă și ignorată a societății românești: copiii și tinerii fără certificat de naștere.

Societațile funcționează pe baza unor contracte sociale. Ne supunem unor reguli – legi – impuse de stat și primim, la schimb, o anumită siguranță și un cadru în care să ne ducem existența. Cât ne dă, cum ne dă și cât suntem de dezamăgiți de starea actuală a guvernării nu încape în această discuție.

Vreau să vorbim despre certificatul de naștere

În România avem mulți copii și adulți fără niciun act care să le confirme existența. Unul din motive ar fi că părinții copilului nu au avut buletin în momentul “reproducerii”. Buletinul e condiționat de o adresă – proprietate sau luare în spațiu – și nu toată lumea are acest privilegiu. Pe cale de consecință, copilul unor părinți fără buletin nu poate fi înregistrat în evidențele statului și nu primește certificat de naștere.

Mai citeam că nașterile declarate la mai mult de o lună costau, prin 2016, vreo 1.000 euro pentru a fi luate în evidență. Vă puteți imagina că o mamă de la Cuca Măcăii Deal, care a născut în iesle precum Fecioara Maria, n-o să aibă de unde scoate miuța, așa că pruncul nu aparține statului.

Știați că în România, dacă o femeie măritată făcea/face – nu știu dacă s-a schimbat în vreun fel legislația – un copil cu un alt bărbat, iar soțul nu voia să fie trecut pe certificatul de naștere al copilului, nu se emite certificat de naștere?! Am cunoscut un caz concret, un băiat din zona Brașovului care nu putea merge la școală pentru că nu avea buletin. De ce nu avea buletin? Pentru că actul se emite în baza unui certificat de naștere, care atestă că ai 14 ani. Degeaba te duci tu acolo, om viu și spui că exiști și că vrei să funcționezi ca cetățean al acestei minunate țări. Conform statului, nu exiști.

Citeam acum câțiva ani niște articole despre comunitatea din Giulești-Sârbi, fiind absolut îngrozită de scenele de sărăcie lucie din viețile unora care trăiesc în cel mai bogat sector al Capitalei. M-am simțit prost pentru multe momente în care m-am uitat la un cerșetor și-am zis: Mergi nene la muncă! Oamenii fără certificat de naștere nu pot munci în condiții legale – nici măcar la salubritate – și, în general, lumea nu prea are încredere în cineva care nu poate prezenta un buletin.

Certificatele îți oferă drepturi în cadrul statului și prin urmare în interiorul societății. Libertatea de conșțiință și alte luxuri pe care le invocă mințile luminate ale mișcărilor din stradă vin pe baza unui certificat.


ALTE ARTICOLE

Ijalba sau Spanish vinos with cojones
Dial M for Minuty